Een omgangsregeling tijdens de coronacrisis

Werken bij
JBGLD
Bekijk onze
vacatures
Bekijk
vacatures
»

Een omgangsregeling tijdens de coronacrisis

Auteur: Jeugdbeschermer Naomi Baaij

Het coronavirus heeft voor ieder gezin een grote impact, maar voor ‘onze’ gezinnen vaak nog meer. Bijvoorbeeld doordat de kinderen van deze gezinnen niet thuis wonen, maar in een gezinshuis, pleeggezin of een behandelgroep.

Beperkingen
Overal zijn maatregelen getroffen en dit heeft invloed op de omgangsregelingen. Op dit moment kunnen we betrokkenen (ouders, pleegouders, kinderen, groepsleiding) niet vragen om risico’s te nemen die zij niet verantwoord vinden. Dit kan van persoon tot persoon en van instelling tot instelling verschillen. Het heeft in ieder geval invloed op de contactmomenten tussen kinderen en hun ouders en andere familieleden.

De huidige situatie vraagt van ons om dit aan kinderen, ouders en familie uit te leggen. Dit is iets wat ik erg moeilijk vind omdat ik hun pijn en verdriet zie, hoor en begrijp. Als jeugdbeschermers proberen mijn collega’s en ik dan ook creatief mee te denken hoe de kinderen toch hun ouders of familie kunnen zien. Bijvoorbeeld door te videobellen, filmpjes te sturen of tekeningen die de ouder voor de helft heeft ingekleurd.. Het videobellen is een manier voor kinderen en ouders elkaar toch te kunnen zien, maar weegt natuurlijk niet op tegen elkaar echt zien en knuffelen. Daarnaast vraagt het vooral van jonge kinderen vaak veel, omdat het voor hen lastig kan zijn hun aandacht erbij te houden..

Creativiteit
Wat mij tegelijk ook opvalt is dat mensen ook heel creatief worden en in oplossingen gaan denken. Zo begeleid ik een gezin waarbij opa en oma heel belangrijk zijn omdat zij veel voor de kinderen gezorgd hebben toen zij nog thuis woonden. Opa en oma vallen in de risicogroep wegens hun leeftijd en gezondheidsklachten. De omgang met een van de ouders was sinds kort bij opa en oma thuis maar dit kan nu dus niet meer. De kinderen zien hun ouder nu in de speeltuin of op een andere openbare plek, maar omdat opa en oma nu thuis moeten blijven zien zij hun kleinkinderen niet meer. Tante kwam toen met het idee dat de kinderen ook even in de achtertuin van opa en oma kunnen spelen en dan via het raam, op afstand, met opa en oma kunnen kletsen. Ik werd hier heel erg enthousiast van en vond het een goed idee!

Afgelopen paasweekend was het zover. Opa en oma hadden eieren in de tuin verstopt en de kinderen zijn deze gaan zoeken. Vanuit de woonkamer konden opa en oma naar de zoektocht kijken. Via het raam hebben zij op afstand gekletst met hun kleinkinderen. Een waardevol moment.

Terug naar overzicht