Hieronder vind je vragen en antwoorden voor ouders en jongeren over onze begeleiding tijdens de uitbraak van het Corona-virus. Wij volgen de landelijke maatregelen om ouders, kinderen, andere (professionele) betrokkenen en ons zelf te beschermen en verdere verspreiding van het virus zo veel mogelijk te voorkomen. We blijven ons werk voor de blijvende veiligheid van alle kinderen zo goed mogelijk doen. Hieronder kun je lezen hoe we daar – samen met jullie – invulling aan geven.
Wij blijven deze vragenlijst actualiseren. Heb je vragen die je hier niet terug vindt? Aarzel niet ons dit te laten weten: contact@jbgld.nl
Komen jullie nog op huisbezoek?
Wij vinden dat face to face contact met kinderen en gezinnen essentieel is om echt contact te maken, de veiligheid van een kind in te kunnen schatten en goed samen te kunnen werken met een gezin. Daarom blijven wij kinderen en gezinnen face to face ontmoeten, mits dat voor ieders gezondheid veilig en verantwoord kan. Samen met cliënten bekijken we of dat bij een gezin thuis kan, op een van onze kantoren of op een andere plek. In sommige situaties kan het voorkomen dat gesprekken op een alternatieve manier worden gevoerd, zoals via beeldbellen.
Uiteraard geldt altijd dat wij de richtlijnen van het RIVM in acht nemen en dat ook verwachten van degenen met wie wij in contact zijn:
We houden 1,5 meter afstand
We schudden geen handen
We wassen geregeld onze handen
We hoesten en niezen in onze elleboog
We blijven thuis bij klachten en laten ons testen
We blijven thuis als een huisgenoot koorts of benauwdheidsklachten heeft
We zorgen voor voldoende frisse lucht
Kan ik nog op gesprek komen op kantoor?
Voor elke afspraak bekijkt jouw jeugdbeschermer samen met jou waar een gesprek het beste plaats kan vinden. Als een afspraak op kantoor het meest wenselijk is, kan dat. Wij volgen daarbij de algemene richtlijnen van het RIVM: we houden 1,5 meter afstand, wassen regelmatig onze handen, hoesten/niezen in onze elleboog.
Is mijn jeugdbeschermer bereikbaar?
Je jeugdbeschermer is telefonisch bereikbaar via zijn of haar mobiele nummer. Aarzel niet contact op te nemen als je vragen hebt of ergens over wilt praten. Wordt de telefoon niet opgenomen, spreek dan in elk geval je naam in en dan wordt je zo snel mogelijk terug gebeld. Ook onze receptie blijft bereikbaar dus je kunt ook bellen met ons algemene nummer: 088 – 712 12 12
Wat als ik nu meteen hulp nodig heb?
Heb je al een jeugdbeschermer? Bel deze dan. Is jouw eigen jeugdbeschermer niet aanwezig bel dan 088 – 712 12 12, ons algemene nummer. Je wordt dan doorverbonden met een van zijn/haar collega’s die je verder helpt. Heb je nog geen jeugdbeschermer en heb je nu direct hulp nodig? Bel dan 0800 – 99 555 99. Je krijgt dan een van onze medewerkers van de afdeling spoedeisende zorg aan de telefoon. Deze bekijkt samen met jou wat er het beste kan gebeuren en als het nodig is komt hij meteen naar jou toe.
Hebben jullie tips om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan in mijn eigen gezin?
Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vind je allerlei tips en adviezen voor ouders en voor kinderen/jongeren over hoe om te gaan met de gevolgen van corona. Bijvoorbeeld over de veranderde thuissituatie en rol van opa en oma, en over wat te doen als de spanningen thuis op lopen. Kinderen en jongeren krijgen antwoord op vragen als ‘kan ik nog wel buiten spelen met vriendjes’, ‘wat kan ik doen als ik me thuis verveel’ en ‘waar kan ik terecht als ik zorgen heb over het corona-virus’. https://www.nji.nl/coronavirus
Hoe praat je met je kinderen over het Corona-virus?
Hoe praat je met je kinderen over de impact van het Coronavirus? Bijvoorbeeld als zij nog jong of erg angstig zijn? Op deze website vind je allerlei tips, hulpmiddelen en stappenplannen. Er staat ook informatie op voor ouders van kinderen met autisme. https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/praten-kinderen-coronavirus/
Er staat een rechtzaak gepland, gaat deze door?
Rechtszaken gaan door. Alle gerechtsgebouwen zijn coronaproof gemaakt en volgens de anderhalvemeternorm ingericht. Ben je voor een zitting uitgenodigd, dan is het belangrijk dat je daar naar toe komt. Alleen als je – bijvoorbeeld om gezondheidsredenen – niet in staat bent je zitting fysiek bij te wonen, neem je contact op met de rechtbank, het hof of het bijzondere college dat jouw zaak behandelt. Samen met jou zoekt het gerecht dan naar een oplossing, zoals een (deels) digitale zitting. Meer informatie vindt je op de website van de rechtspraak.
Er is een omgangsregeling met mijn kind/met mijn ouder(s). Kan de omgang doorgaan?
Wij vinden het belangrijk dat het contact tussen kinderen en ouder(s) tijdens deze corona-crisis kan plaatsvinden. Om die reden zullen de structurele afspraken over bezoek en begeleide omgang zoveel mogelijk doorgaan. Je jeugdbeschermer overlegt met jou hoe het contact vormgegeven wordt. We houden ons daarbij aan de algemeen geldende adviezen.
Elke situatie is anders en vraagt om een zorgvuldige afweging. Die maakt de jeugdbeschermer samen met het multidisciplinair team, de jongere, ouders en andere relevante betrokkenen. Heb je vragen over jouw situatie? Bespreek ze met je jeugdbeschermer.
Het Kenniscentrum Kind en Scheiding maakte een animatie voor gescheiden ouders over de omgang in coronatijd:
Ik wil de begeleide omgangsregeling tijdelijk stopzetten, kan dat?
Overleg bij voorkeur eerst met je jeugdbeschermer wat de mogelijke oplossingen zijn. Voor advies over het al dan niet starten van een juridische procedure (en wanneer en hoe de rechtbank die behandelt) kun je het beste contact zoeken met je (of een) advocaat.
Het Kenniscentrum Kind en Scheiding maakte een animatie voor gescheiden ouders over de omgang in coronatijd: