Je krijgt jeugdreclassering
Je bent met de politie in aanraking gekomen. Je hebt bijvoorbeeld een diefstal of mishandeling gepleegd, of te vaak gespijbeld. De kinderrechter heeft de jeugdreclassering van Jeugdbescherming Gelderland de opdracht gegeven jou te begeleiden. Je bent verplicht hieraan mee te werken. Doe je dat niet, dan kan de rechter je alsnog een andere straf geven, bijvoorbeeld een werkstraf of een gevangenisstraf.
Het kan ook zijn dat je begeleiding krijgt van de jeugdreclassering terwijl je rechtzaak nog loopt. Deze begeleiding is vrijwillig, maar niet vrijblijvend: de rechter neemt je gedrag tijdens de begeleiding zeker mee in zijn uiteindelijke uitspraak over jou.
Wat houdt jeugdreclassering in?
Doel van de jeugdreclassering is dat jij stopt met jouw strafbare gedrag. Samen met je jeugdbeschermer maak je afspraken om de situatie thuis, op school, op je werk en in je vrije tijd te verbeteren. Hij ondersteunt je bij het vinden van opleiding of werk, het regelen van schadevergoeding of een behandelprogramma door een psycholoog. Ook je ouders, school en vrienden kunnen betrokken worden bij de begeleiding.
Hoe lang duurt de begeleiding?
De begeleiding stopt als jij geen delicten meer pleegt en/of weer naar school gaat, je leven weer op orde hebt en op een goede manier functioneert in de maatschappij. Dat is normaal gesproken na maximaal twee jaar.
Programma’s van jeugdreclassering
De jeugdreclassering heeft drie begeleidingsprogramma’s: CRIEM, Harde Kern en het reguliere programma.
Download de folders voor meer informatie over deze programma’s:
CRIEM
Harde Kern
Regulier programma
Je krijgt korte, intensieve begeleiding
Je hebt een ondertoezichtstelling
Je staat onder voogdij