Het klinkt misschien stom, maar regels vind ik okay Bekijk de film van Tim
Werken bij
JBGLD
Bekijk onze
vacatures
Bekijk
vacatures
»

Je krijgt een voogd

De kinderrechter geeft jou een voogd als je ouders er niet meer zijn of niet meer voor je kunnen zorgen. Bijvoorbeeld als je ouders verslaafd zijn of heel erg ziek in hun hoofd. Dat heet ‘psychiatrisch’ ziek. 

Je voogd is de baas over jouw opvoeding. Bij jou is een jeugdbeschermer van Jeugdbescherming Gelderland jouw voogd. Hij of zij komt regelmatig met je praten en neemt alle belangrijke beslissingen over jou. Hij of zij luistert wel naar je ouders en naar jou. Als je twaalf bent geworden is de voogd verplicht met jou te overleggen.

Jouw voogd beslist bijvoorbeeld over school en over de plek waar je woont. Het is het beste als je kunt wonen bij iemand die je al kent. Een logeerplek bij mensen die je nog niet kent, heet een ‘pleeggezin’. Soms kom je terecht in een huis met meerdere kinderen waarmee het niet goed gaat. Dat heet een ‘leefgroep’. We willen altijd dat je zo snel mogelijk weer naar huis kunt. Maar dan moet het thuis wel veilig zijn en goed gaan. Je kunt altijd je voogd vragen wat er gaat gebeuren en hoe lang dat ongeveer gaat duren.