Als de rechter er mee te maken heeft
De kinderrechter praat met iedereen die belangrijk is bij het probleem. Dat doet hij tijdens de ‘zitting’. Ben je nog geen twaalf? Dan is de kinderrechter niet verplicht om naar jouw mening te vragen. Toch zal hij dat waarschijnlijk wel doen.
Na de zitting is duidelijker wat er aan de hand is. Soms is er meer onderzoek nodig. Als de kinderrechter besluit dat er hulp moet komen, dan is die hulp ‘verplicht’. Sommige kinderen krijgen een voogd, anderen een OTS, dat is een afkorting voor ‘onder toezicht stelling’. Iemand van Jeugdbescherming Gelderland, een jeugdbeschermer, krijgt een deel van de taken van jouw ouders. Hij of zij komt dan regelmatig met je praten.
Uit huis
Ieder kind is het liefste thuis, bij zijn ouders. Jeugdbescherming Gelderland wil ook dat kinderen thuis zijn. Toch is het soms beter om een poosje ergens anders te wonen. Vooral als je thuis niet veilig bent. Als jij uit huis moet dan gebeurt dat nooit zomaar. Alleen de kinderrechter kan het besluit nemen. Het duurt altijd zo kort mogelijk.
We proberen te zorgen dat je bij mensen kunt logeren die je al kent. Een logeerplek bij mensen die je nog niet kent heet een ‘pleeggezin’. Soms kom je terecht in een huis met andere kinderen waarmee het niet goed gaat. Dat heet een ‘leefgroep’. We willen altijd dat je zo snel mogelijk weer naar huis kunt. Maar dan moet het thuis wel veilig zijn en goed gaan. Je kunt altijd je jeugdbeschermer vragen wat er gaat gebeuren en hoe lang dat ongeveer gaat duren.